20051219

pamuk davasi ve yorumlari uzerine

Sizce de hayli ilginc degil mi Orhan Pamuk davasi surecine gelene kadar yasananlar ve dava sonrasi olanlar? (bu bir sorudur) Tum bu surecte, dava acilmasi haberlerinde olsun, koseci basin yazarlarinin yorumlari uzerine olsun cevremdeki is, eski okul, mahalle arkadaslarimla, taksi soforleriyle, metroda konusan insanlara kulak misafiri olarak bir hayli kelam sarfederken buldum kendimi. Ama davadan cikista kornaya basan vatandaslara, malum "yurtsever hareketi" sozcusu Baykam'a ve cevremdeki dinmeyen seslere tanik oldukca anliyorum ki, ben simdiye kadar bu konuda karsi gorus sunanlari hic anlamamisim. Bedri Baykam'in sarfettigi sozleri birakalim, orada olusuna dahi hakli bir gerekce gostermek zor, kendisi de hayal gucuyle ureterek varolan bir insan ve ben artik kendimden suphe etmeye basladim, kacirdigim birsey mi var dusuncesiyle... Megerse konusmak, oylesine, gercekten suc olabiliyormus, cogunlugun fikri -hala- bunu gosteriyor.
Dusunmustum ki, Pamuk'un soyledikleri, gozbebeklerindeki populizme uzak ciddiyeti ve soyleyis seklindeki hircinligi nedeniyle abartili bir savunmaya gecis halidir bu, ve 40 kere soylersek ki "konusmak, dusunmekten ne zarar gelir" diye, idrak baslayacaktir gec olmadan... Bos bir dusunce. Simdi anliyorum ki bu, benim icinde yasadigim kumeyi dahi ne denli tanimadigimin bir ispati, ya da neden bu kumede yasamak isteyemedigimin bir turlu.. Ve neden hukumetin karartmali, neden belediyenin edimsiz, neden sokagimizdaki tretuvarlarin camur deryasi oldugunun vs vs. Yine de bir kez daha düşünsek diyorum; belki bir kez daha okuyarak Pamuk'un vermis oldugu mulakati:
.
Simdi, bu adami hakikaten, sarimsaklasak da mi saklasak sarimsaklamasak da mi saklasak?
*****
.
Insanlar arasindaki dusunsel farklar nerede gozle gorulur olmaya basliyor merak ediyorum. Universiteden arkadaslarimla ornegin, beraber icer, gazetelere goz atar, ayni entelijansiyesi yuksek hocanin pesinde dolanir onerecegi bir kitabi ya da sarap markasini ilkonce duymaya calisirdik. Uzun zaman sonra bu dipsiz internet kuyusu bizi bir araya getirdiginde cocukluk nesesi ile yetiskinlik gururu birlesti, sohbetler daha ozenli yapilir hale geldi, ortak saflarda yer aldigimiz varsayimlariyla (varsayimdan ote bir suphesizlikle) gunluk mevzular da paylasilir oldu grupta. Simdi, sozune, kisiligine guvendigim insanlardan bu davada asalim keselim nidalari duyunca, ne tarafa bakacagimi sasiriyorum: gecmise mi bakmaliyim, gecmisin bir sonrasina mi? Nerede farkli duseriz, ya da, kendimizi nerede ele veririz gercekten?
.
*****
.
Baykal'dan sonra Baykam; Baykam'a CHP basamaklarinda sonsuz basarilar. Inaniyorum ki CHP'de bir an olsun yonetim krizi olmayacaktir, ve Baykal'in incilerinin bir kelami dahi bosa harcanmayacak, uzuun yillar boyu sahipsiz kalmayacaktir.
CHP de onlarin olsun, da, biz nereye gidecegiz yahu? Ilhan Selcuk'a sormali belki, fislemeye basladigina gore adresleri de verecektir...
*****
.
En iyimser son mirildanma olarak: Bedri Baykam ve arkadaslari tam olarak pankartta yazan mesaji mi soylemeye calisiyorlardi acaba? "Pamuk'u yargilamayin, onun yanitini biz verelim" .... "Pamuk'u yargilamayin, onun yanitini biz verelim" ..... Yani; "delirdiniz mi, fikrini, sorulan bir soruya reaksiyonunu, hazirliksiz oldugu bir konuda soyle ya da boyle birikmis dusuncesini sadece SOYLEYEN bir unlu yazarimizi yargilamayin, soylediklerinin cevabini kamuoyu verir, fikirlerin soylenmesine karsilik gelen sey fikirlerin soylenmesidir." .... olabilir mi, soylenenleri boyle duymak mumkun mu?

2 comments:

fethiye said...

pamuk'a sorulmasi gereken soru bence hayatinda hic bir gaziyle konusup konusmadigi olmali. onca kurt, ermeni olduruldu ve bunun sebebi neydi acaba? aydinim deyip da sacma sapan laf edip ortaligi ayaga kaldirmanin var mi bir alemi? o ermenileri kiskirtan ruslara neden kimse bir sey demiyor. ya da ermenilerin oldurdugu turkleri kim neden hic saymiyor? yahu gidin allah askina, iyi ki kitaplari baska dillerde basilip satiliyor, basimiza ahkam kesme izni cikti demek degildir bu.

hera said...

fethiyem, mevzu da bu degil mi? adami laf etti diye hapishaneye tikma cabasi komik. o bir laf etti, tamam, tersini dusunen bilmemkac milyonu temsil eden diger yazarlar da laf etsin.(etmiyorlar mi?) turklere laf etti diye bi adami hapse atarsan, her gun heryerde lafi gecen "pis kurt", "cani rus" diyen bir suru insani nasil avlayacagiz? ya da minibuste sokakta "turkler aptaldir" diyen turkun kendisini ne yapacagiz? illa herkes bir gazeteye demec verince mi tutuklayacagiz.kistas ne olacak?
konu aman ne hakli/ne haksiz laf etti degil ki, konu ettigi lafi alip nerelere getirmek ve ustune bir de "vay sen bana laf ettin" diye hapise atmaya calismak