20050812

sesibes kutuphane

Yeni işyeri açma yönetmeliğine göre, kahvehanelerde ikisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az beş farklı günlük gazete bulunacak, en az 100 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak.

http://www.ntvmsnbc.com/news/336678.asp


"en az yuz farkli kitap" listesini gormek isterdim dogrusu... bahse girerim islamiyette 100 ogreti ile ilgili olacaktir.. araya mehmet akif'in biyografisi ve guzel sozler de karisabilir tabii...

ne yapmali da bu 100 cesit dini icerik kitap listesine guncel yazarlari, cizerleri, sairleri sizdirmali acaba? kahvelere kitap bagisini duzenleyen bir dernek var midir ki?

5 comments:

bilginc said...

o yuz kitabin icinde her ne yer alirsa alsin okunmayacagi kuvvetle muhtemeldir.....bu kadar da kotumserim bu konuda...

Margot said...

Merhaba Hera,
Koşullar bizi ne kadar pesimist yaparsa yapsın, fikir olarak güzel. Fikrin kendisi güzel, uygulamasının yolu, verimi ne kadar senede açılır bilmem ama olsun etrafta gazete kitap olsun, okunmasın şimdilik ama olsun..Hiç yoktan iyi olsun.

hera said...

margocugum-tatil yaramis sana:) hak veriyorum tabii, belki de kitap yerlestirmeye degil kitap okutmaya calismak daha kalici olurdu..

Margot said...

Heracım,
Haklısın. Aslında bu lafımı duyan ve beni tanıyan kim olsa gülmüştür. İnsanlara kitap okutamadıktan sonra kitap yerleştirsen ne olur ? Belki işte birileri kahvelere okumadıkları kitapları bırakır, belki birileri işin ucundan tutar, kimbilir? Bilmiyorum neden böyle bir moddayım, inanmaya meylim var. Belki de köydeki çocukları gördükçe ikna oldum, kahvelerinde de olsa kitapları olsun istedim. Biz etrafta kitap olmasının bir şey ifade edeceğine inansakta inanmasakta bence var her zaman yoktan iyidir.Bu da benim sayılı pozitif günlerimden biri olarak lütfen kayıtlara geçsin.

Anonymous said...

neden kitapa taktık? daha ilginç maddelerde var,anlamadığım 3 çeşit,sını kahvehane nasıl olur?
“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, il özel idaresi, büyükşehir belediyesi, büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyesi, belediye ve organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği tarafından verilecek. Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamayacak ve çalıştırılamayacak.
Yönetmelikle müesseselerde sınıflarına ve özelliklerine göre aranacak nitelikler belirlendi. Yönetmeliğe göre, Birinci sınıf kahvehaneler, çay bahçesi ve kır kahvesi için belirlenen şartlara ilave olarak şunlar da getirildi:

İkisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az beş farklı günlük gazete bulunacak.
En az 100 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak.
Bay ve bayanlara ait sıcak suyu akan aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu, kurutma makineli veya peçeteli yeteri kadar tuvalet bulunacak.
Ocağın bulunduğu yer duvar veya cam ile salondan ayrı olacak, dışarıya açılan pencere ve kapılarında sineklik telleri olacak.
Garsonlar ve çalışanlar, işyeri tarafından belirlenen özel kıyafeti giyecek.
İkinci sınıf kahvehanelerde biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az üç farklı günlük gazete bulunacak, en az 50 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak.
Üçüncü sınıf kahvehaneler ise biri bölgesel veya yerel olmak üzereen az iki adet günlük gazete bulunacak, en az 25 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak, ocağın bulunduğu yer cam ile salondan ayrı olacak.

SARHOŞA İÇKİ YOK
İçkili yer bölgesi haricinde içkili yer açılamayacak. Kendisini idare edemeyecek derecede sarhoş olanlara içki verilmeyecek. İnternet kafelerde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel güvenliğe ve genel ahlaka zararı dokunacak internet sayfalarına girilemeyecek.

Umuma açık istirahat, eğlence ve konaklama yerleriyle lokantalarda sigara içilen ve içilmeyen bölümler duvar veya camla ayrılacak.

Sıvılaştırılmış petrol gazı ve sıkıştırılmış doğalgaz kullanan araçlar kapalı otoparka kabul edilmeyecek. Taksi duraklarında telsiz sistemi bulunacak.