20050712

Bir Film-


Before Night Falls / Karanliktan Once

Kubalı sair ve yazar Reinaldo Arenas'in biyografik hikayesi. Senaryo ayni isimli romandan uyarlanmis. Küba’daki devrimin marjinal kesim acisiyla gozlemi, escinsellik, 60'lar, ates topu Castro, yazi-cizi isleri filmin altyapisini olusturmus.

Filmde kullanilan filtreler mukemmel; Bir Kuba sergisine gitmis gibi hissettim. Castro yorumu insani dusunduruyor, madalyonun yuzlerini irdeletiyor dogrusu. Tanrinin belli ki ozenerek yarattigi, son anda kadinlarin yararina olsun diye erkek olmasina kani oldugu seyredilesi yaratik Johnny Depp'in "Bonbon" yorumu ve Sean Penn'in bir fikra anlatimlik Meksikali adam tiplemesi agzimizi acik biraktirdi, filmin cekim estetigi uzerine bonus kazanmisim gibi hissettim.

Yonetmenin icten ve abartisiz yaklasimini kendime yakin buldum; mudahaleci olmayan ama eglendirme ve begendirme kaygisi olan bir yaklasim... Arenas da gorseydi kendisini yadirgamazdi herhalde.. Basrolde Arenas'i oynayan BARDEM ise super; Arenas'i sanki yasiyormuscasina aramiza katmis. Son derece mutevazi bir oyunculuk sergilemis ve Arenas'dan hic "rol calmamis". Arenas'in ozellikle Amerika'ya gocuyle baslayan yasaminda -tanidik yanlar buldugumuzdan olsa gerek- " ah kahpe dunya" dedim; saksisindaki bir avuc Kuba'ya selam vererek

Uzun zamandir doygunluk hissi birakan, eski bir kitaba donmus ve bir suru ayrinti kesfetmis gibi hissettiren nadir filmlerden biri. Vesileyle tesekkuru borc bilirim.

*Ilk resim filmin afisi, 2.resim Arenas'in kendisi.. Bardem'le benzerlige dikkat!

2 comments:

Anonymous said...

Hi Hera - thanks for leaving a commnet on my site. Although I don't understand any Turkish at all, your site looks lovely - and I love this film! I liked Johnny Depp as much as Bardem :) Did you watch Live Flesh?

hera said...

Keiko welcome!
thanks for commenting, sorry for the language, gonna let you know as soon as i start in english (new planned blog)

yeah i loved J.Depp, as usual (that's what is said in post actually) didnt see Live Flesh, gonna check DVD