20070912

gunun fotografina dair dusunceler

bu cifti tanimayan yok tabii artik... yasadilar ve yasattilar iliskilerini basindan beri gozumuzun onunden eksik olmayarak. Simdi de alenen nisan toreni yapmislar. En iyi dileklerimle beraber, gozume fena halde batan bu fotografi uzunca incelemekten ve yorum yapmaktan kendimi alamadim. Erkek tarafimiz hayli zevkli, soylenecek sey bir bravo sadece: Durusu, yasi, masum sevinci, eski goruntulerini reddetmeyen ve bu geceye ozel olarak ekledigi belli olan siyah kaliteli ceketi ile fotografa pek yakismis. Ayni seyi kizimiz icin soylemek mumkun degil maalesef. Bir kere o etegin devami nerede? Bu elbise modeli ya bele oturmamali, baby-doll cizgisinde su anki uzunluk korunabilir o zaman, ya da belli ki goguse oturan cizgisi ile dizin hemen ustune kadar inmeli. O zaman tabii 17 yasindaki Hollywood star adayinin markette basilmis goruntusunu andiran bu sandaletler de cok yersiz kacacak altina. Hic degilse mini igne topuk ille de sart derim. Nitekim kizimizin gozumuze vurguladigi diz ve ayak kavislerine bakarsak en azindan 2,5 cm lik bir topuga ne denli alismis bir yapi oldugunu goruyoruz. Pinar boyle evde tadil edilmis gibi gorunen sekilsiz bir modelle karsimiza cikmasaydi yasini basini hic dusunmez biricik askinin yanina ne de yakismis diyebilirdik. Lakin bu buyumeyen kucuk kadin durusu aralarindaki yas farkini ne cok ortaya cikarmis hayret ettim. Pinar boylece donulemeyecek tazeligini tasdik etmis oldu fotograflariyla.
Dusundum; giyinmeyi ve kamera onunde varolmayi boyle iyi bilen bir -artik yetiskin- kadin, niye boyle bir hata yapar... Acaba hepimizi sekillendiren erkekler mi, sectigimiz erkeklerin annesi mi... Pinar torenin cikisinda herbirkimselere mustakbel kayinvalidesinin hediyesi yuzugunu gostermis. Sectigi adamdan cok adamin annesinden alinacak bir -sahte/gercek farketmeyen- onay hepimiz icin ne denli belirleyici, yasamimizi, durusumuzu surekli denetleyecek bir otorite gibi. Kadinlar olarak acligimiz erkeklerimizin bizi begenerek onaylamasi degil, erkeklerimizin kumesindeki kadinlarin bizi begenmeleri muhtemelen. Ozgurlesmemiz iste burada basliyor; birer kucuk kiz-kadindan yetiskin bir "insana" dogru: yalnizca kendi begendigimiz bir figuru temsil etmek, aynaya bakarken yapayalniz kalabilmek. Annelerden ve kayinvalidelerden ve diger kadin gozlerinden soyutlayarak kendimize bakisimizi.
Fotografa bir kez daha baktim; ayaklariyla kafasinin buyuklugu ve orani, yuzunun olgun ifadesi hic tutmamis birbirini, copy-paste bir calisma cikmis ortaya. Esas kimligimizi bakisimiz ve yuzumuz veriyor, neremizden ne fazlaliklar sarkarsa sarksin.

2 comments:

Anonymous said...

Tabii ben tanimiyorum bu cifti ama rukusluk konusunda aynen katiliyorum. O kadin o delikanlinin annesi mi? Bir tasfirin erkegi vardi onun karisi degil mi o? Ben cok mu dagildim?

hera said...

:)) hic kafani toplamaya calismayacagim, sen daginik kal, bu insanlardan hazir kalabilmisken uzak kal:)