20061218

pazartesi

"bilgi edinme tohum ekme gibidir"
....Artık dunyadaki demokratik gelismenin bir olcutu de yurttaslarin devletten bilgi edinebilmesi, yani devletin seffafligi olmus. Derin devleti sinirlamanin yolu da yurttaslarin Bilgi Ogrenme Yasasi'ni dogru ve islevsel kullanmasindan geciyor belli ki. Arjantin orneginde oldugu gibi, o ulkenin askeri darbesindeki sir Pentagon belgelerinden cikabiliyor. Blanton'i dinlerken seytan durtuyor insanı, hani su National Security Archive kalkıp bir sorsa Pentagon'a, "Turkiye'de 12 Eylul'de yapılan darbeye katkiniz, desteginiz, 'teknik yardiminiz' ne oldu? Kimler tarafindan yapildi? Baglanti kimlerle kuruldu?" diye. Kim bilir ne kadar tanidik cikardi!
.
.
"Sibirya'da hızla yukselen sicaklik, dunya iklimi icin tehlike canlari caliyor."
Sibirya'nın batısında Almanya ve Fransa'nın toplam yuzolcumlerine esit dev bir araziyi kaplayan turbalik alan, binlerce yil sonra ilk kez erimeye basladiginin isaretlerini verdi.
Donmus bitki kalintilarinin eriyisi, sera etkisi yapan milyarlarca ton metan gazinin atmosfere salinmasına yol acabilir.

.
.
İklim Degisiminde Insan Faktoru- Doc.Dr.KasimKocak
...Bu raporda iklim degisimi “karsilastirilabilir bir zaman peryodunda gozlenen dogal iklim degisikliğine ek olarak, dogrudan ya da dolayli olarak kuresel atmosferin bilesimini bozan insan etkinlikleri sonucunda iklimde olusan bir degisiklik” seklinde tanimlanmistir.... ... Metan atmosferde CO2’e gore miktarca cok azdır. Bununla birlikte bir metan molekulunun neden oldugu sera etkisi bir CO2 molekulunun neden oldugu sera etkisinden 7.5 kat daha fazladır... .... Gunes surekli olarak dunyaya enerji gonderirken, dunya da surekli olarak kızılotesi radyasyon yayinlar. Eger baska bir enerji iletim mekanizmasinin olmadigini varsayarsak, gunes radyasyonunun absorblanma miktarinin, dunyanin yayınlamis oldugu kizilotesi radyasyona esit olmasi gereken bir denge durumu ortaya cikar. Buna, radyatif denge denir. Bu dengenin olustugu ortalama sicakliga da radyatif denge sicakligi denir. Bu sicaklikta, bir siyah cisim gibi davranan yerin, absorbladigi gunes radyasyonu ile yayinladigi kizilotesi radyasyonun miktari birbirine esit olmasi nedeniyle sicakligi degismez. Dunyanin radyatif denge sicakligi -18oC’dir. Bu sicaklik, dunyanin ortalama sicakligi olan 15oC’den cok dusuktur. Bu iki sicaklik arasinda neden boylesine buyuk bir fark vardir? ... ....
.
.

No comments: