20061127

Neden Babil?



En çok da filmin ismi ilgimi çekmişti: BABIL. Görmeden önce de gördükten sonra da tonlarca fikir/kritik/spoiler/yorum yazısı okudum film üzerine. Ekşi sözlükte "ana haber bülteni gibi" demişler ya -başka bir ülkedeki ana haber bültenlerinden bahsediliyor olsa gerek-, belki bu nedenle, belki de gerçekten güzel bir film olduğu için, tüm bu okumalar filmin üzerimdeki etkisini bir nebze olsun değiştirmedi seyrettikten sonra. Sinema salonundan dışarıya çıkarken tatsız, ekşi bir heyecan duydum. Alışmaya yüz tuttuğum umutsuzluklarım daha da kenetlendiler bana. Herkes için üzüldüm, en çok da çocuklarım için. Kedim için. Bahçedeki çam ağacım için. Dışarıda kahkaya atmaya çalışan ve birbirine gastronomik hikayeler satan kalabalık için. Bu bir yorum yazısı değil, bu yüzden de seyredenleri ve seyretmeye niyetlenenleri rahat bırakmam daha doğru olacak. Bir tek ekleme ile: film Babil'de geçmediği halde neden ismi Babil imiş, merak ettiyseniz siz de benim gibi, vikipedi'den bir özet derledim size:
.
Babil (Babylonia), Mezopotamya'da, adını aldığı Babil kenti etrafında kurulmuş eski bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Yahudi'lerin kutsal kitabı Tanah'ta ismi BABEL şeklindedir. Tercümesi popüler etimolojide anlam olarak "kargaşa" (karışıklık) demektir.
.

2 comments:

pinhanarcat said...

masalımsı açıklama daha sevimli gelmişti bana ve daha anlaşılır kılmıştı, filmdeki yaşananları.
göklere uzanan bir kule inşaatı yapmaya başlayan insanları cezalandırır tanrı.
kulenin her katında farklı bir dil konuşulmaya başlanır.
iletişim kaybolur ortadan insanlar arasındaki.
anlaşamazlar birbirleriyle.
tıpkı filmdeki gibi.
aynı dili konuşsalar bile, (hatta konuşamasalar, sessizliğe gömülmüş olsalar bile) iletişimsizlikdir sorun.
ki, sadece insanlar arası birebir ilişkilerde değil, devletler arası ilişkilerde de aynısı vardır.

ve ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi bir filmle...

hera said...

simdi bir de vikipedi linkini ekledim, yehuda'nin marifetlerini de okuyabilelim diye, masalsi aciklama nedir diyenler icin. benim kuru ilistirmemin ardinda bu mudahale icin tesekkurler pinhanarcat.