20060323

Savaşçılar ve Aşıklar

Şubat ayı "express" dergisinden heyecan verici bir haber:
.
DANİMARKA-Fighters and Lovers adlı moda şirketi, AB ve ABD'nin terörist listesindeki iki örgütün promosyonunu üstlendi; PFLP (Filistin Halk Kurtuluş Cephesi) ve FARC'ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetler) amblemlerinin yer aldığı tişörtleri satışa sundu. Şirket her satış için bu örgütlere 6 dolar bağışlayacak. Anti-terör yasaları gereği parayı direkt veremeyecekleri için PFLP tişörtlerinden elde edilen gelirle Filistin'de bir grafik stüdyosu kurulacak. FARC'ın geliri ise "gerilla radyo" istasyonuna aktarılacak.
.
Düşünsenize, birşeyler üreten bir şirketiniz var, her sabah kalkıyorsunuz, işe geliyorsunuz, arada haberlere bakıyorsunuz, filistin, ırakta ölü sayısı, terör, anti-terör, Bush'la Rice'ın Hindistan ziyareti, kemal abi vs vs vs. Sonra telefonlarınız kıpırdanmaya başlıyor, canınız demli bir çay çekiyor. Şanslıysanız, saatler boyunca çalışırken, iş boyunca görüştüğünüz müşteri/komşu/iş arkadaşlarınızla "ne yapmalı ya da ne olacak bu hallerimiz, zenginliklerimiz ve fakirliklerimiz" konulu mini-sohbetler ediyorsunuz ya da benim gibi kendi kümenizden birini/arkadaşınızı/eşinizi bulana kadar, dünyanın hallerine değinebilmeyi hak edebilmek ve geri kalan kendi yaşamınızı yaşayabilmek için akşamın kör karanlığına günün akmasını bekliyorsunuz. Ve sonra, aynı haberler ve siz haberleri dertop etmişsiniz koltuğunuzun altında, yatağınız belki düşlediğiniz ve bir de bozulan fırınınıza çağırmanız gereken servis.
.
Ama işte aramızdan bazıları böyle 24 saatlik döngülerde yaşamıyor. Bazılarımız işine gidiyor, üretimini kiminle ve ne şekilde paylaşacağını düşünüyor, dünya hallerini dert ediyor, üstelik bunu İbrahim Tatlıses gibi "yok wallahi yapmadım, para da vermedim, konser de vermedim" diyerek değil, eylemi bizzat reklam şeklinde kullanarak yapıyor. Demokrasilerde, gerçekten de, çareler tükenmiyor.
.
Mart 2006 "express" dergisinden bir haber:
.
"Aşıklar Tutuklandı"
.
DANİMARKA-"Gerilla tişört" kampanyası beklenen sonucu verdi ve Sol Sosyalist Partisinin 4 lideri "terör örgütünü desteklemek" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle tutuklandı. Bu kişiler "Savaşçılar ve Aşıklar" adında bir firma kurarak ABD ve AB'nin terör listesinde yer alan Kolombiyalı FARC ve Filistin'li PFLP'nin amblemlerini taşıyan tişörtler piyasaya sürmüştü.
.
.
sessizlik.

No comments: