20060103

toplumsal soru(n)lar

Habere gore Taksim meydaninda yilbasi gecesi ailesiyle dolasan Yıldız Ertas rastgele atilan bir kursuna hedef olmus ve durumu cok ciddi.
.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=174709

.
haber metnine duygusal bir tema hakim. maganda kursunu diye bir isim takilmis olaya. herkes tek bir agizdan diyormus ki -anladigim bu- lutfen eglence icin kursun sikma isine bir son verilsin vb vb
.
Imdi, anlamadigim sudur;
1) bu kursuna balistik inceleme yapilmasi adetten midir?
2) hukuk bilgim avukatlar dizisiyle sinirli oldugundan cehaletimi hos gorun ama bu isin arastirilmasi icin bir suc duyurusu vb arastirma yuruten bir mercii var midir? yoksa bu is yine savcilik basvurusu mu gerektirir?
3) Eger yukaridaki sorunun cevabi evet ise, savcilik vb makamlar 301 ve turevi kanunlarin savunuculuguyla doldurduklari kiymetli vakitlerini biraz da gercek olaylarin takibine ayirabilirler mi?
.
Bu tur olaylarda toplumun sagduyusu gibi olmayan seylerin vurgulanmasi yerine analitik calismalarin baslatilmasi daha sonuca yonelik degil mi?
Toplumun sagduyusunu sevinince silah sikabilen insanlar mi olusturur, silah sesinden urken insanlar mi? Bu durumda kendi icimizde birbirimize seslenip sonra da sonuc beklemenin ne faydasi olabilir ki? Yukaridaki olaydaki gibi mesela, insanlarin topluluk olamayan bir topluma "lutfen kursun atmayin" diye haykirmasi yerine birkac kursun atan "maganda" otoritece yakalansa cezalandirilsa ve basinda islense yaptirim gucu daha yuksek olmaz mi?
.
Topluluk halinde yasarken rahatsizlik yaratan bir suru durum karsisinda sistem de ayni sekilde islemiyor. Trafikte ornegin, yesilden sonra kirmizi yaniyor, arabalar hic tinmiyor sanki gormemis gibi devam ediyor. Trafik polisi nerede? Bilsek ki hatali bir sey yaparsak canimiz yanacak, hala ayni seyi yapmaya devam eder miyiz? Edenlerin cezalandirilacagini bilsek ona buna aynadan acaip isaretler yapmaya ve kornaya basmaya acaba ihtiyac duyar miyiz? Hep merak etmisimdir, Almanya'da herhangi bir gecis kontrolu olmadan metrolarda neden insanlar bilet alirlar hala? Rastgele kontrolun oldugu, yakalanildigi takdirde cezanin bir hayli yuksek oldugu soylenmisti bana sordugumda... "Onlar bizden daha uygarlar" degil miydi yani cevabi?
.
eger herseye cevabiniz hayir ise bari sunu soyleyin; ben cok mu CSI Miami seyrediyorum?

6 comments:

celerone said...

Bu durumlara ben de çok takılıyorum. Haberi dinleyip ya da okuyup bitirdiğimde, ben de yaratmış olduğu huzursuzluk hali geçmiyor bir türlü. Bu serseri kurşun meselesi de o gün kafamı kurcalayıp durdu. Herşey ama herşey bir yana, böyle bir durumla karşılaşmak büyük bir haksızlık değil mi?
Ağustos depreminden sonra, çalıştığım şirket "hayatla barışma" seminerleri düzenliyordu. Doğan Cüceloğlu gelip bir konuşma yapmıştı. Demişti ki "siz yaşanabilecek en büyük travmayı yaşıyorsunuz, ayaklarınızın altında olan, sallanmaması doğal olan, güvendiğiniz yerin sallandığını gördünüz. Bu hayata karşı güveninizi yerle bir eder"
Her gün gazetelerde, haberlerde ya da bir tanıdığımızın başına gelen hikayelerde duyduğumuz bu olaylar, işte en doğal hakka, yaşama hakkına duyduğumuz güveni böyle sarsıyor işte.

Çok uzun oldu, üzgünüm.

celerone said...
This comment has been removed by a blog administrator.
hera said...

celerone selam,
yorumun hastanede yenidogan kliniginde klima virusleri nedeniyle olen bebekleri hatirlatti. klima nedeniyle dikkatini cekerim, klimayi oraya koyan, koyani denetleyen, koymadan once nasil konacagini yazan insanlarin sucu yok yani

bu liste cok cok uzar herhalde

Anonymous said...

Thank you!
[url=http://drqcjade.com/jinf/uqfp.html]My homepage[/url] | [url=http://iwaaxwvj.com/aajp/prmi.html]Cool site[/url]

Anonymous said...

Good design!
My homepage | Please visit

Anonymous said...

Well done!
http://drqcjade.com/jinf/uqfp.html | http://fsleghhk.com/ynrl/hada.html