20051209

seyler

tum zamanlarin en cok sevdigim sarkisinin Tom Waits'in "a little drop of poison" sarkisi olmasindan kuskulaniyorum. Cok bazen boyle duygularim oluyor, sarkiyi hatirlamak bile icimi geriyor, limon yalamayi dusunmek gibi; hem siddetle canim isterken hem de kendimi hazir hissetmem gerekiyor. Cok enayi gunler gecirmekte olmak canimi sikan sey saniyorum. Bir cesit basiretsizlik yapisti yakama salmiyor gunluk hayata. Or'da bur'da "must do" larla ugrasirken (evet ingilizce, asagilik bir "must do" listem var iste) bir bakiyorum kaslarimi nasil ama nasil (cok) catmisim, alnimdaki zikzaklari tutup havada kedi merdiveni yapabilir herhangi biri. Ve o zikzaklari alip eve goturuyorum ben de... yataga yatiriyorum, heraklese oyuncak olarak veriyorum, asiyorum, kesiyorum sabah ayni yerdeler. Bu arada, ne zamandir buradan yazilarimi okuyanlara bir itirafta bulunmak istiyordum, kotu bir haber esliginde: Dubai Towers yapilacak arkadaslar... buyuk ihtimalle nasil yaparizi yapan ekipte brick on the wall misali bendeniz de var gibiyim de or'dan biliyorum. Oh be soyledim kurtuldum! Hera projeyi sabote etmenin bir yolunu bulur siz endise etmeyin.
Aksam haftalardir bekledigim turde bir es var: prag radyo senfoni orkestrasi konseri. radyo senfoni orkestrasi ya bunlar, simdi kotlarla kareli gomleklerle cikacaklar diye dusunuyorum, zilci mesela "cotannnkkk" diye vuracak ve bir daha sira gelene kadar kendisine tirnaklarini yiyecek, kulaklarini kasiyacak, kontrbasciyla el sakasi yapacaklar falan... Bu arada ogrendim ki devlet sanatcilarimiz caldiklari aletlere gore degil standart maas aliyorlarmis. ornegin bir zilciyle bir kemanci ayni maasi aliyor, bu durumda kemancinin adam/saat ucreti zilcinin kat be kat altinda. Yani bir zilci 1000 kaplan degerindeyken bir kemanci calip durdugu icin 10 kaplan degerine dusuyor. Siddetle karsiyim bu duruma. Dusundum de devlet sanatciligina da karsiyim.
Bu karsi olma durumu hosuma gitti (kim takacaksa?) simdi. En cok ama en cok (cok cok cok) belediye baskani topbasa karsiyim. Sabah kendi sesinden isittiklerime inanmak istemedim. Efendim, kendileri hesaplamislar kitaplamislar bilmemkac senesinde Istanbul 20 milyon olacakmis. buna dur demek icin 2 cozum dusunmus pek sayin: 1) Universitelerin sadece ust lisans (master ve doktora) programlari Istanbul'da olup geri kalani (ornegin) Tekirdag'a tasinacakmis. Imdi, bu cikarimi yumurtlamak icin kac kere kafasini sert bir yerlere carpti bilemiyoruz, ama Istanbul'dan ogrenci profilini de eksik ederseniz simitcilerle cam silici kucuk cocuklar birbirine ticaret yapmaya baslarlar. Ortada bir de basortusu nedeniyle universite ogrenimi goremeyen hanim kizlarimizla cocuk bakicisi olarak sehirde kadrolasmis olan emekli anne-babalari goruruz ki, dunyanin incisi turkiyenin gozbebegi caanim istanbul o zaman gercek kanina kavusur iste. Sonra buyukce bir buldozer bulur beyoglunu nisantasini kadikoyu falan toprakla kapatiriz, sehir gercek cehresine donumus olur. Ne bu boyle canim zaten, bidolu genc insan vicir vicir kafa sisiriyorlar. 2). cozumu ise zadenin, istanbul cevresindeki sanayi bolgelerini gelistirmek imis. yani; Gebze, Sekerpinar, Hadimkoy, Cekmece, Corlu yetmedi, daha da yapalim diyor. Boylece calisan kesimi oraya cekecek ya.. Peki pek sayin Topbas, bu adamlar uretimini yaptiklari mallari hangi kanalla satacaklar sizce, calisanlar servislerini nereden surecekler, hammadde ticareti hangi arterlerde olacak? Bu adamlara "dur sen orada calisiyorsun, kazandigin paralari Istanbul'da yemeyeceksin ve de icmeyeceksin" mi diyecegiz? Bunlar genel mudurluk kadrolarini nerede kuracaklar? Sakinlesemedim, Hincal Uluc gibi yapayim: "sen o towerlari al da..!"
Biraz da guzel seylerden bahsedeyim derken hemen aklima geldi: Gecen hafta en iyi arkadasim kardesim cesuryurekle beraber Kadikoy'de kuresel isinma yuruyusu ve konserleri sirasinda kacamak yaparak balonla 200 metre yukariya ciktik. Istanbul icin yazilanlar soylenenler az bile diye dusundum. Ezberimden siirler okumaya calistim, kiz kulesine, haydarpasaya ( bu arada haydarpasa da "manhattan" bolgesi yapmak icin parsellenecek, maalesef) ince dantel kiyi seridine, altalta ustuste kadikoy carsisina, daracik daracik sokaklarina baktim, sevinc cigliklari atarak. her zaman yaptigimiz gibi kamerayi tutup 2 kafa fotografi cektik yukarida. tum dertlerimizi saldik istanbul uzerine toz oldular uctular.

9 comments:

Su said...

Bi dakka ya, Dubai'ye mi gidiyosun? Kacirdim ben nooluyo

hera said...

aaaa su,
simdi yazdim sen geldin...
yok ne dubaiye gitmesi, bu towerlar istanbul'da yapilacak diye carsaf carsaf cikti bizim gazetelerde.. herkes de sorar olmustu muhendiz oldugumuzdan, "bu towerlar yapilasi mi mirim" diye.. biraz da ona cevap olsun diye yazayim dedim.

Ilgaz Gürses said...

Ben bu tip adamlara bütün uzuvlarımla gülüyorum, nereden bulacakmış ki acaba o kadar insana yurt, okul binası yapacak parayı? Yoksa İTÜ'ye Boğaziçi'ne filan Arap Müşteri mi çıkmış? Hem yüksek lisanslıların ne suçu var, onlar da yaşasın mis gibi taşra hayatını da gözleri açılmadan hop işe filan girsinler, değil mi ama!

hera said...

incircekirdegi, bogazicine arap müşteri çıkabilir hakikaten de, duyulmasın aman, ne iyi fikir diye atlayabilirler

Basak said...

Hera,
Biraz sıkıntılı bir durum olacak sanırım senin o duvarlar için çalışman.
Bünye dayanıklı mı?

Su said...

Tabi, herseyi hallettik bir Dubai Towerlarimiz eksikti. Ben gormedim gazeteleri ya, bakmiyorum artik valla. Eh, umarim bir cikis yolu bulunur sana da bu isten(?)

Anonymous said...

Good design!
[url=http://umdcwtop.com/isqg/stpw.html]My homepage[/url] | [url=http://uxavjxbx.com/xejh/qfjd.html]Cool site[/url]

Anonymous said...

Great work!
My homepage | Please visit

Anonymous said...

Nice site!
http://umdcwtop.com/isqg/stpw.html | http://zvmvgiib.com/yubl/oltg.html